Lingeri ordbog

Har du lidt svært ved at finde rundt inde for de forskellige kategorier af lingeri? Eller er det blot et generelt problem, at finde rundt i de mange betegnelser for undertøj? Hvis du kan svare ja på disse spørgsmål, så er denne ordbog lige noget for dig. Vi har her lavet en lingeri-ordbog til dig, hvor vi har fokuseret på at give korte og klare forklaringer på alt fra mormor-trusser til sensuelt lingeri. Vi håber du vil få glæde af den!

 

Indholdsfortegnelse:

BH’er Trusser Stof Andet
Amme bh Boxers Blonder Babydoll
Balconette Brasiliansk trusse Bomuld Bodystocking
Bh Bundløs Broderier Chemise
Bh uden bøjle Figure control Chiffon Clip
Bh-vest G-streng Lace/bånd Corsage/korset
Bøjle bh Hipster Merceriseret bomuld Fashion tape
Full-shaper Hipster string Mesh Hofteholder
Fyld Italiensk trusse Microfiber Korsettering
Half-cup/halvskål Maxi Modal Lingeri
Halter neck Mini Mønster Selvklæbende bh
Helskål Shapewear Satin Silikone stropper
Justerbar Skovtrusser Silke Strømpebånd
Pre-shaped bh String Sømløs Strømpeholder
Push-up bh Tai Uld Størrelser
Selvsiddende Tanga Underkjole
Stropløs bh
Torselet
Trekants-bh
T-shirt bh
Underwired bh

 

 

Bh’er

Amme bh: En bh, som kvinder med spædbørn bruger efter de har født. Denne bh sidder ikke alt for stramt, da det forhindrer mælken i at cirkulere. Derudover har bh’en nemme åbninger, så moderen nemt kan give sit spædbarn mælk. Er meget støttende.

Amme BH

Amme BH

Balconette: En balconette BH giver brysterne en flottere facon, ved at løfte brysterne en smule op og ind mod hinanden. Man kan kende denne form for bh, ved de lodrette syninger, som er lavet vandret hen over brystet.

Balconette BH

Balconette BH

Bh: Også kaldet en brysteholder. Den har til formål at holde brysterne på plads. Derudover har bh’en også en stor visuel betydning i dag.

Bh uden bøjle: Som det lyder af navnet, så er dette en bh uden bøjle. Bh’en har derfor ikke den samme støttende effekt som en bh med bøjle.

BH uden bøjle

BH uden bøjle

Bh-vest: Minder meget om en torselet (se senere forklaring), den former dog ikke i samme grad.

Bøjle bh: En bh som har en bøjle indbygget i skålene. Dermed er bh’en med til at forme brysterne og give dem støtte.

Full-shaper: En bh som dækker hele brystet. Se også definition af helskål.

Fyld: Når der er fyld i en bh, så ser brysterne større ud uden på tøjet. Bh’er med fyld føles tykkere og mere vattede. Bh’er med fyld er bedst for kvinder med små bryster.

Half-cup/halvskål: Som navnet lyder, dækker den bh kun halvdelen af brystet.

Halvskål - Half Cup

Halvskål BH

Halter neck: Ved denne bh, er det stropperne, som er anderledes. I stedet for at sidde normalt på skulderne, så går de om og lukkes i nakken. Denne bh er smart, hvis man har en top eller kjole, som også lukkes i nakken.

Halter Neck

Halter Neck BH

Helskål: En bh hvor skålen dækker hele brystet. Er især godt for kvinder med store bryster, som har brug for støtte.

Helskåls BH

Helskåls BH

Justerbar: Et udtryk for, at stropperne på en bh kan justeres. På den måde kan man selv tilpasse, hvor stram bh’en skal sidde.

Pre-shaped bh: Som navnet lyder, så er bh’en på forhånd formet sådan, at brysterne får en god form i den.

Pre-shaped BH

Pre-shaped BH

Push-up bh: Denne type bh bliver også kaldt for padded/vatteret bh. Som navnet hentyder, så skubber denne bh brysterne op. Den får brysterne til at se større ud, da de bliver presset sammen.

Push Up

Push Up BH

Selvsiddende: En bh uden stropper, som sidder stramt omkring bysterne. Gør bh’en usynlig, når man skal have kjole eller top på.

Stropløs bh: Som navnet lyder, så er det en bh uden stropper. Man kan både få den som hel- og halvskål (se forrige forklaringer). Man bruger denne bh, hvis man har en lille top eller kjole på, på den måde bliver bh’en ’usynlig’.

Stropløs BH

Stropløs BH

Torselet: Et alternativ til en bh. Man kan kalde den for en forlænget bh, da den når ned til omkring navlen. De former kroppen og brysterne. Se også definition af corsage under ’andet’.

Trekants-bh: Ligner to trekantede stykker stof med stropper. Giver ikke så meget støtte, og lader brysterne sidde mere naturligt.

Trekants BH

Trekants BH

T-shirt bh: En bh, som er meget fin i stoffet. Der er ingen folder, blonder eller tydlige mønstre. Bh’en er næsten usynlig, selvom man har en stram t-shirt ud over.

T-shirt BH

T-shirt BH

Underwired bh: se definition af bøjle bh.

 

Stof

Blonder: Der findes utallige slags blonder. Giver undertøj et meget feminint look. Kan både sidde uden på andet stof, for at give et fint look. Man laver dog også undertøj af ren blonder, hvilket gør det gennemsigtigt og fint.

Bomuld: Praktisk stof, som ser rent og sporty ud.

Broderier: Meget fine syninger på tekstiler, som skaber mønstre eller former. Laves ofte i hånden.

Chiffon: Meget tyndt stof. Anvendes ofte til bluser og tørklæder.

Lace/bånd: Bruges meget på sensuelt lingeri. Eventuelt i form af sløjfer. Bruges til at give lingeriet fine detaljer.

Merceriseret bomuld: Luksus bomuldsstof. Stoffet er bearbejdet, så kun det fineste er tilbage. Stoffet har derfor en pæn blank overflade.

Mesh: Meget fint net, som gør stoffet gennemsigtigt.

Microfiber: Meget glat og lækkert, og kan derfor ikke ses gennem tætsiddende tøj. Både rart at have på og røre ved.

Modal: Stoffet er i familie med microfiber. Stoffet er meget glat og blødt, og føles derfor lækkert på huden.

Mønster: Lingeri fås i mange forskellige mønstre. Man kan både få dyreprint, striber, prikker, blomstermønster og meget andet.

Satin: Meget smidigt og blankt stof, som minder lidt om silke.

Silke: Meget sensuelt, smukt og let stof. Føles utrolig lækkert mod huden, og er rart at have på. Eneste minus ved dette stof er, at det skal stryges.

Sømløs: Når stoffet er sømløst, så bliver det næsten usynligt under andet tøj. Der er ingen syninger, og stoffet bliver derfor meget let.

Uld: Varmt og praktisk stof. Er blødt mod huden.

 

Trusser

Boxers: Denne trusse har en høj talje, og har meget stof i siderne. Det er altså en trusse som dækker det meste, og sidder stramt. Minder lidt om formen på de mandlige boxershorts, men de sidder dog højere oppe på benet.

Boxers trusser

Boxers

Brasiliansk trusse: Sidder meget lavt i taljen, og der er ikke meget stof, som dækker siderne. Dækker omkring halvdelen af numsen. Minder meget om en tanga.

Bundløs: Som navnet lyder, så er det en trusse, som ikke har nogen bund. Bliver brugt i erotiske sammenhænge.

Figure control: Blot et andet udtryk for shapewear. Se senere forklaring.

G-streng: Er kendetegnet ved, at stoffet foran er trekantet. Bagpå består dette stykke undertøj af et tyndt stykke stof, som sidder mellem ballerne.

G streng

G-streng

Hipster: Denne trusse sidder lavt i taljen, og dækker det meste af numsen. Har en meget lav benskæring, hvilket betyder at stoffet på siden er ret bredt. Sidder stramt til kroppen.

Hipster trusse

Hipster

Hipster string: En blanding af en hipster og en g-streng. Har en lav talje. En del stof øverst på numsen, men går ind og får samme form som en g-streng længere nede.

Hipster String

Hipster String

Italiensk trusse: Minder ret meget om en tanga foran, der er bare ikke elastik i trussen. Dette gør, at trussen sidder lidt løsere bagpå, og kan i tilfælde dække mindre.

Maxi: Har en meget høj talje, men går ikke langt ned på benet. De dækker hele numsen, og sidder stramt. Bliver os kaldt for mormor-trussen.

Maxi trusse

Maxi trusse

Mini: Som modsætning til maxi-trussen, så sidder disse lavt i taljen. De dækker stadig det meste af numsen.

Mini trusse

Mini

Shapewear: Undertøj, som former kroppen. Der er derfor meget elastik i stoffet, og det dækker større områder på den kvindelige krop. Bliver brugt til at give flere former, eller til at stramme ind de steder hvor det er nødvendigt.

Skovtrusser: Har samme form som en hipster. Dog sidder de løsere, og kan have en højere talje.

String: Bedre kendt som en g-streng (se forrige forklaring).

Tai: Denne trusse går op i taljen, og så dækker stoffet det meste af numsen. Derudover har den en høj benskæring (det øverste af låret er ikke dækket).

Tanga: Sidder lavere end en tai-trusse. Den sidder derfor lidt lavt på taljen. Disse trusser har heller ikke meget stof i siderne, men der er stof på det meste af numsen.

Tanga trusse

Tanga

 

Andet

Babydoll: Minder lidt om en kort gennemsigtig kjole uden ærmer. Går som regel ned på låret, og hænger meget løst. Kan både bruges som natkjole og som et frækt stykke undertøj.

Bodystocking: Bh og trusse i én. Minder lidt om en badedragt, men bruges af kvinder under normalt tøj. Man kan både få en bodystocking med og uden skåle.

Chemise: En kort og løs underkjole til kvinder. Er ofte lavet i silke eller andet tyndt stof.

Clip: Bruges til at binde stropperne sammen omme på ryggen, så de bliver mindre synlige. På den måde undgår man en synlig bh, hvis man har en top med åben ryg på.

Corsage/korset: En slags forlænget bh, som går helt ned til taljen. Strammer, giver former, og giver brysterne et løft. Bliver ofte set som et frækt og smukt alternativ til en bh.

Fashion tape: Bruges til at holde brysterne på plads, hvis man har en meget nedringet bluse eller kjole på. Sørger for at stoffet ikke glider ud over brysterne.

Hofteholder: Et slags elastisk bælte, som sidder lige over hoften. På dette hænger der fire løse stropper, som kan hæftes fast på de lange sensuelle strømper, som går op over knæet.

Korsettering: En fælles betegnelse for undertøj, som former kroppen. Det er altså ikke en form for lingeri, men derimod en betegnelse for hvordan korsetter især bruges.

Lingeri: Det franske ord for undertøj. Bliver i Danmark mest brugt som en betegnelse for fint og sensuelt undertøj.

Selvklæbende bh/skjult bh: Man kan ikke rigtig kalde dette for en bh, da den hverken består af stropper eller en lukning på ryggen. Den består af to separate skåle, som klistres på brysterne og lukkes i midten til sidst. Bruges når man skal skjule sin bh, f.eks. når man har kjole eller en top med åben ryg på.

Silikone stropper: ’Gennemsigtige’ stopper, som kan udskiftes med bh’ens normale stropper.

Strømpebånd: Et selvsiddende bånd, som sidder på låret. Ofte i meget feminint stof og med blonder. Bruges ofte af bruden til brylluppet.

Strømpeholder: Samme som en hofteholder (se definition længere tilbage).

Størrelser: Når man skal finde den rette størrelse bh, skal man måles op. Den rette bh er en kombination af en skål-størrelse og den rette omkreds. Hvis du handler lingeri på nettet, så bid mærke i, at der er forskel på amerikanske, franske og europæiske størrelser.

Underkjole: En stram kjole af løst stof, som bruges under normale kjoler. Har justérbare stropper (se definition under bh’er), og går ned til knæet. Sørger for, at kjolen over ikke sidder grimt. Kan også bruges som natkjole.